22 mai 2022

DR. GEORGE TRIFON

Dr. George Trifon face parte din categoria acelor oameni care toată viața au muncit pentru oameni și au stat zi și noapte la dispoziția tuturor celor care îi cereau ajutorul. A condus cu dăruire și competență profesională vechiul Spital orășenesc și a ctitorit noul Spital din Năsăud, de la cota zero și până la darea în folosință. Drept recunoștință urmașii au „botezat‟ noul Spital cu numele ctitorului „Dr. George Trifon‟.

Ș-apoi s-a dus să se odihnească puțin pe Comoara Năsăudului, plecat între stele la 23 mai 1987, discret, fără mare vâlvă, dumnealui, medicul care a întâmpinat la primul contact cu viața pământeană, mult mai mulți bebeluși decât numărul locuitorilor orașului Năsăud.

A văzut lumina zilei, la 15 martie 1915, în localitatea Nepos, din părinții Trifon și Maria. Copilăria nu i-a fost prea fericită datorită faptului că a rămas orfan încă de la naștere. Tatăl Domniei Sale a plecat pe front în primul război mondial, la scurt timp de la izbucnirea acestuia, în anul 1914 și nu s-a mai întors. În același an a fost dat dispărut în regiunea istorică Galiția.

Școala primară a frecventat-o în satul natal, iar după absolvire a devenit elev la Liceul de Băieți „Mihai Eminescu‟ din Satu Mare. Obține diploma de bacalaureat în anul 1933 și, în același an, se numără printre studenții Facultății de medicină din Cluj. Acolo, în frumosul și marele oraș de pe Someșul Mic și-a însușit tainele științei lui Hipocrat și a devenit medic în anul 1940.

În perioada anilor 1940-1941 și-a satisfăcut stagiul militar. Declanșarea celei de a doua conflagrații mondiale i-a schimbat pentru o perioadă destinul. A fost mobilizat și a ajuns cu frontul, din localitate în localitate, până la Cotul Donului, unde teribila mașină de război a lui Adolf Hitler a început să patineze, datorită și invizibilului combatant, iarna rusească, cea care l-a îngenuncheat și pe marele Napoleon Bonaparte.

După război s-a specializat în obstetrică-ginecologie la Alba-Iulia și a fost repartizat la Spitalul Municipal din Timișoara. Acolo a lucrat până în anul 1947, când, chemat de farmecul irezistibil a locurilor natale, a venit la Năsăud iar în anul 1950 și-a întemeiat o familie, căsătorindu-se cu năsăudeanca Maria Rus.

Pe vremea aceea, în anii tulburi de după război, exista în oraș doar o simplă circă sanitară cu doi medici. Și-a deschis cabinet medical particular de specialitate, care a funcționat până în anul 1958. A lucrat și ca medic școlar dar a înființat prima maternitate în Năsăud, pe strada Vasile Nașcu. În anul 1950 s-au început demersurile pentru înființarea unui spital. Acestea s-au finalizat prin înființarea primei unități spitalicești pe Valea Someșului Mare. Acest spital deservea populația de pe o întinsă arie demografică, de fapt de pe întregul teritoriu al fostului raion Năsăud.

Spitalul vechi a funcționat în mai multe clădiri, unele improprii pentru exigențele unei unități sanitare. De aceea, a reluat demersurile pentru construirea unui spital nou și modern. Avea deja experiența acumulată cu ocazia înființării primului spital. Dând dovadă de perseverență, tenacitate și voință a reușit în cele din urmă să-și vadă opera împlinită în anul 1985: realizarea unui spital nou în sistem monobloc cu toate secțiile, laboratoarele și ambulatoriul în aceeași clădire nou construită, având patru etaje, în fiecare nivel fiind situată câte o secție a spitalului și trei etaje pentru cabinetele din ambulatoriul clinic de specialitate integrat.

Între anii 1958-1985 a fost director al Spitalului din Năsăud iar în anul 2003 prin Ordinul MS nr. 92/05.02.2003 i s-a dat denumirea de Spitalul Orășenesc „Dr. George Trifon‟ Năsăud în memoria lui, fiind cel mai longeviv director al acestei unități spitalicești (timp de 27 de ani).

Pentru dăruirea cu care a luptat pentru asigurarea unei asistențe sanitare la nivelul epocii moderne în care trăim, pentru omenia și profesionalismul cu care a muncit întreaga viață în folosul oamenilor Consiliul Local a emis hotărârea nr. 105/2002 prin care i-a acordat Diploma de Cetățean de Onoare Post Mortem. Diploma i-a fost înmânată fiului său, Dr. George Adrian, care era consilier local și director al Spitalului din Năsăud.

Deasemenea Consiliul Local Năsăud a hotârât realizarea unui plăci comemorative de marmură neagră care a fost amplasată pe fațada spitalului la intrare - în partea dreaptă - în prezența primarului și a consilierilor locali (executată de către dl. Frișan Gavrilă).