12 iulie 2020

Întrebări frecvente: Întrebari frecvente investigații radiologice
Întrebări frecvente >Întrebari frecvente investigații radiologice
Care sunt recomandările cele mai uzuale pentru o radiografie?Cât durează o radiografie?Ce se întâmplă în timpul investigației radiografice?Cum trebuie să mă pregătesc pentru o radiografie?
Cum voi primi rezultatele investigației radiologice sau raportul medical?Pot face o investigație radiologică în cazul în care sunt însărcinată?
Care sunt recomandările cele mai uzuale pentru o radiografie?
Radiografia este cea mai utilizată metodă de investigație imagistică practicată în medicina curentă. Cele mai comune radiografii sunt cele de torace și cele pentru depistarea afecțiunilor coloanei vertebrale, alături de cele pulmonare și musculo-scheletale.
Top
Cât durează o radiografie?
În general examinarea durează cca. 5 minute, sau în funcție de tipul de investigație până la maxim 15 minute.
Top
Ce se întâmplă în timpul investigației radiografice?
Veți fi rugat(ă) să vă așezați pe masa de consultatii sau să stați lângă un plan de examinare astfel încât corpul dvs. să se afle între aparatul radiologic și suportul plăcii radioreceptoare (casetă de film radiologc sau traductorul digital). Va trebui să stați nemișcat(ă) pe durata expunerii radiologice astfel încât imaginea obținută să nu fie neclară sau încețoșată.
Top
Cum trebuie să mă pregătesc pentru o radiografie?
Majoritatea radiografiilor nu necesită o pregătire prelabilă. Veți fi rugat(ă) să vă dezbrăcați și să purtați un halat pentru consultație pe perioada examinării. Deasemenea, va trebui să renunțați la bijuterii sau alte obiecte metalice pe durata examinării pentru a nu interfera cu imaginile radiografice.
Top
Cum voi primi rezultatele investigației radiologice sau raportul medical?
Medicul radiolog va analiza imaginile obținute și va scrie un raport medical pe care îl va înainta meduicului dvs. curant. Raportul medical va fi disponibil în maximul 24 de ore de la investigație.
Top
Pot face o investigație radiologică în cazul în care sunt însărcinată?
Nu este recomandat să efectuați o investigație radiologică dacă sunteți însărcinată. Depinde însă și ce tip de radiografie trebuie să faceți și mai ales depinde și de specificitatea și doza de radiație X care este necesară pentru această investigație. Chiar și în acest caz riscul pentru copilul dvs. nenăscut este relativ scăzut. Este necesar ca medicul dvs. să vă consilieze cu atenție și să decidă dacă această procedură este necesară și dacă nu poate fi amânată pentru o dată ulterioară, după ce veți naște.
Top