07 iulie 2020

Întrebări frecvente: Întrebări frecvente despre concediul de maternitate
Întrebări frecvente >Întrebări frecvente despre concediul de maternitate
Care sunt cele două perioade ale concediului de maternitate?Ce este concediul de maternitate?Cele două perioade ale concediului de maternitate pot fi compensate între ele?Cum se obține concediul de maternitate?
Care sunt cele două perioade ale concediului de maternitate?
Cele două perioade ale concediului de maternitate sunt:
1. pentru sarcină;
2. cea pentru lăuzie.
Top
Ce este concediul de maternitate?
Concediul de maternitate reprezintă concediul la care au dreptul salariatele care urmează să nască. Acesta are o durata fixa de 126 de zile și se împarte în două perioade: concediul prenatal (63 de zile) și concediul postnatal (alte 63 de zile).
Top
Cele două perioade ale concediului de maternitate pot fi compensate între ele?
Cele două perioade (concediul pentru sarcină și cel pentru lăuzie) pot fi compensate între ele, opțional și cu permisiunea medicului, cu condiția ca cea de concediu postnatal să nu fie mai mică de 42 de zile. În cazul în care își doresc acest lucru, angajatele pot renunța la concediul prenatal, însă primele 42 de zile ale concediului postnatal sunt obligatorii. Dacă, dimpotrivă, există probleme de sănătate care fac sarcina dificilă și este necesară o perioadă de repaus mai lungă decât cea rezervată concediului prenatal, medicul poate elibera un certificat medical care îi dă dreptul salariatei la un concediu medical obișnuit.
Top
Cum se obține concediul de maternitate?
Concediul de maternitate este acordat în următoarele conditii:
- angajatelor care au domiciliul sau reședința pe teritoriul României;
- acestea trebuie să prezinte un certificat medical eliberat de medicul curant;
- să fi cotizat timp de minimum o lună, în ultimul an, la contribuția de concedii și indemnizații.
Angajatele care nu mai sunt asigurate din motive care nu le pot fi imputate (lucru pe care trebuie să îl dovedească cu acte oficiale eliberate de către angajator) beneficiază de concediu de maternitate, dacă nașterea are loc în termen de 9 luni de la pierderea calității de asigurat.
Condițiile acordarii concediului de maternitate sunt prevăzute în Ordonanta de urgența a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Top