07 iulie 2020

Întrebări frecvente: Întrebări frecvente analize medicale de laborator
Întrebări frecvente >Întrebări frecvente analize medicale de laborator
Cum ne pregătim pentru examen coproparazitologic și coprocultură?Cum ne pregătim pentru recoltarea exudatului faringian?Cum ne pregătim pentru recoltarea probelor de sânge?Cum ne pregătim pentru recoltarea sumarului de urina?
Cum ne pregătim pentru recoltarea uroculturii?
Cum ne pregătim pentru examen coproparazitologic și coprocultură?
Se recoltează cu ajutorul spatulei din plastic aflată în interiorul recipientului. Se colectează atât cât intră în spatulă, după care spatula cu proba se introduce în recipient, se închide bine capacul, și se păstrează la rece.
Top
Cum ne pregătim pentru recoltarea exudatului faringian?
Proba se recoltează din faringe dimineața. Înainte de recoltare, pacientul nu mănâncă, nu bea, nu se spală pe dinți, nu aplică ruj sau gloss pe buze, nu consumă gumă de mestecat. Proba nu se recoltează în timpul tratamentului cu antibiotice. În cazul în care se administrează medicație cu antibiotice, se recoltează proba la 3 zile după terminarea tratamentului.
Top
Cum ne pregătim pentru recoltarea probelor de sânge?
Recoltarea sângelui se face dimineața înainte de consumul de alimente sau lichide pentru a nu denatura rezultatul unor valori precum glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Se evita inclusiv consumul de apă în cantități mari înainte de recoltare.
Top
Cum ne pregătim pentru recoltarea sumarului de urina?
După o toaleta prealabilă cu apă și săpun în zona urogenitală, se colectează prima urină de dimineață (jetul mijlociu) în recipient. Proba nu se recoltează în timpul fluxului menstrual.
Top
Cum ne pregătim pentru recoltarea uroculturii?
Proba se recoltează în recipient steril din prima urină de dimineață. Se efectuează o toaletă riguroasă cu apă și săpun a mâinilor și a zonei urogenitale. Se usucă zona spălată anterior cu ajutorul unei comprese sterile. Se scoate dopul recipientului steril având grijă ca acesta să nu atingă zona urogenitala sau vreun obiect din jur. Se urinează o mică cantitate în toaletă apoi, fără a opri urinatul, se colectează în recipientul steril restul de urină. După colectarea probei de urină dopul se fixează astfel încât conținutul recipientului să nu se verse.
Urocultura nu se recoltează în timpul tratamentului cu antibiotice. În cazul în care se administrează medicație cu antibiotice, se recoltează proba la 3 zile după terminarea tratamentului.

Top