Întrebări frecvente: Întrebări frecvente medicină internă
Întrebări frecvente >Întrebări frecvente medicină internă
Care este competența medicului internist?Care este poziția medicului internist în contextul subspecialităților medicale?Care este spațiul lui de practică medicală a medicului internist?Ce face medicul internist?
Cum lucrează medicul internist?
Care este competența medicului internist?
Medicul internist - specialist cu un profil extins, iar în competența sa include probleme de diagnosticare timpurie și tratamentul multor boli ale tracului gastro-intestinal, plămânilor, ficatului, rinichilor, cardiovasculare, sistemului urogenitale, pielii, tulburări metabolice și altele.
Medicul internist este una dintre cele mai întrebate profesii în medicină. Internistul efectuează consultare inițială la pacienți, prescrie tratament, în caz de necesitate îndreaptă pacientul la un specialist cu profil îngust. În cazul în care pacientul nu știe la ce medic să se adreseze, atunci ar trebui să înceapă vizita la un internist.

Top
Care este poziția medicului internist în contextul subspecialităților medicale?
Ideea dispariției medicinii interne ca specialitate de sine stătătoare nu trebuie să existe. Nu este cazul ca activitatea practică a medicului internist să fie substituită de medicii specialiști sau omnipracticieni.
Intervenția medicilor specialiști este evident necesară și la un moment dat extrem de oportună pentru aprofundarea și abordarea mai largă a unei patologii. Medicul specialist este capabil să identifice semnele oculte ale unei boli fără expresie evidentă în momentul consultului medical.
Totuși, să parcurgem un elementar traseu de judecată medicală: un bolnav care acuză simptome considerate de el a avea origine într-o boală cardiacă se va adresa cardiologului. Medicul cardiolog are toate șansele să depisteze o disfuncție cardiovasculară, mai ales în condițiile unui pacient vârstnic. La un astfel de caz trebuie, însă aplicată și sintagma arhicunoscută: „Aceasta este boala lui? Nu există altă suferință majoră care provoacă și suferințe cardio-vasculare? ” Cred că exemple în acest sens sunt multiple și deja bine înțelese.

Top
Care este spațiul lui de practică medicală a medicului internist?
Prin formația sa, medicul internist va aborda analitic pacientul, având permanent în memorie antrenamentul pentru diferențierea diagnosticului. Raționamentul medical al internistului se „BAZEAZĂ” pe îndoiala logică a unor aparente certitudini. Medicul internist dispune de forța necesară integrării simptomelor, semnelor, rezultatelor investigațiilor pentru conturarea unui diagnostic real și ierarhizarea bolilor pacientului în funcție de severitate.
Discernamântul și oportunitatea care definesc instrucția medicului internist vor indica investigațiile pertinente în raport cu beneficiul, eficiența și cu evitarea efectelor secundare.
Medicul internist, prin capacitatea de analiză și sinteză globală a diferitelor maladii, este cel mai indicat să rezolve optim aceste reale controverse medicale și să integreze adecvat recomandările supraspecialiștilor.
Iată ca astăzi apar provocări importante, justificate mai mult sau mai puțin în relație cu o disciplină majoră, tradițională, performantă și cu reprezentanții ei practicieni. Aceste provocări așteaptă dezbateri și soluții pentru a realiza adaptarea la noile realități ale medicinii contemporane.

Top
Ce face medicul internist?
În competența medicului internist include:
1. Colectarea anamnezei (obținerea informației cu privire la boala pacientului, plângeri de sănătate, istoria bolii);
2. Utilizarea unor metode obiective de examinare (examinare a pacientului, inclusiv prin intermediul atingerii cavității (percuție), ascultarea plămânilor (auscultatie), sondarea organelor (palpare);
3. Determinarea examinării cu metode speciale (de exemplu, de laborator, radiografie);
4. Introducerea informației despre diagnosticul și tratamentul pacientului în cartea medicală;
5. Determinarea indicațiilor pentru spitalizare (de exemplu, dacă este nevoie de intervenție; chirurgicală);
6. Identificarea factorilor de risc pentru bolile cronice;
7. Înregistrarea concediului medical;
8. Prescrierea medicamentelor și procedurelor necesare și alte măsuri de remediere.

Top
Cum lucrează medicul internist?
La consultare, medicul internist se interesează de starea de sănătate a pacientului, determină cauzele pentru vizitele anterioare la instituții medicale, studiază istoria bolii (adună anamneza), efectuează examinarea pacientului. După consultarea inițială, medicul indică pacientului analizele necesare (de exemplu: analiza de sânge, urină, cardiograma, a măsura tensiunea). După rezultatele examinării și studierea analizelor, medicul internist prescrie tratamentul sau dacă este necesar, îndreaptă pacientul la medicul corespunzător (în caz de diabet zaharat – medic endocrinolog, suspiciune de cancer - medic oncolog).
Top