07 iulie 2020

Întrebări frecvente: Întrebări frecvente adresate psihologului
Întrebări frecvente >Întrebări frecvente adresate psihologului
Care sunt principalele afecțiuni psihice întâlnite la persoanele singure?Ce impact are lipsa unui așa-zis sistem de suport (persoane apropiate, partener de viață etc) în gestionarea, tratarea și recuperarea din anumite afecțiuni psihice?Ce impact are singurătatea și absența pe perioade mai îndelungate a unei relații de cuplu asupra sănătății fizice și psihice a unei persoane?Ce influență are situația socială și personală (de cuplu) a unei persoane asupra stării sale psihice?
Există o corelație între predispoziția la afecțiuni psihice și absența vieții de cuplu și, în general, a vieții sociale?
Care sunt principalele afecțiuni psihice întâlnite la persoanele singure?
Efectele singurătății se pot manifesta prin frustrare, tristețe, insomnie, teamă, dependentă etc., iar, ca efect, din perspectiva functionalității, se poate observa o retragere socială, o dificultate de comunicare și o accentuare a unor comportamente de adicție. Aceaste manifestări pot alimenta, accentua sau exacerba simptomatologia unor afecțiuni psihice, iar cel mai des intâlnite afecțiuni sunt depresia, anxietatea socială și dependentele.
În cazul depresiei, studiile arată că sentimentul de singurătate trăit chiar din viața timpurie poate fi un predictor al unei depresii în viitor.
Dacă te simți singur și ai impresia că “nimeni nu te place”, vei evita să încerci să intri într-o relație. Starea de siguranță din relație nu poate fi trăită și poate duce la sentimentul de singurătate, astfel se formeză un cerc vicios. În acest caz, o cauză a efectelor singurătății se datorează și societății care stigmatizează statutul de persoană singură.
Prezența unei relații de cuplu poate influența pozitiv și în același timp poate echilibra stările emoționale. În cazul afecțiunilor psihice manifestate prin dependentă, echilibrul emotional poate influenta pozitiv la rândul său echilibrul chimic la nivelul creierului. Acesta poate duce la diminuarea nevoilor emoționale imediate, caracteristice afecțiunilor adictive, efectul fiind că persoanele în cauză să nu mai cadă prada tentației.

Top
Ce impact are lipsa unui așa-zis sistem de suport (persoane apropiate, partener de viață etc) în gestionarea, tratarea și recuperarea din anumite afecțiuni psihice?
Cu siguranță viața de cuplu poate fi o formă de protecție pentru oameni. Sunt studii care arată ca oamenii casătoriți ori care au prieteni apropiați au și o speranță de viață mai indelungată. E bine să ai un umăr pe care să plângi, cineva care să te asculte, cineva care să îți ofere liniște pentru viitor, să îți spună ca “totul va fi bine”.
În literatura de specialitate, au fost relatate diferite îmbunătățiri în condiția funcțională și în sănătatea persoanelor cu anumite afecțiuni psihice și au fost dovedite efectele pozitive ale contactelor sociale mai frecvente, face ca stresorii să fie mai puțin influienți.

Top
Ce impact are singurătatea și absența pe perioade mai îndelungate a unei relații de cuplu asupra sănătății fizice și psihice a unei persoane?
Dacă lipsa unei relații de cuplu este percepută ca o stare de nefericire, deci ca o emoție negativă, pe termen lung poate influența starea de sănătate fizică și psihică. În acest caz, singurătatea poate deveni un factor stresor, iar acțiunea prelungită a unui stresor poate duce la o boala cauzată de stres, fenomen cunoscut că stă la baza apariției multor boli.
Însă, de asemenea, se știe că stresul sporește riscul de apariție a unor afecțiuni. Dacă există această predispoziție, stresul sporește riscul ca mijloacele de apărare a unei persone să fie depășite de afecțiunea în sine.
În cazul în care lipsa relației de cuplu este un factor neplăcut pentru un o persoană, acesta va avea o streso-reacție. Dacă expunem acest individ într-o societate în care există stigmatul singurătății, streso-reacția va crește și ca urmare poate produce vulnerabilitate la un cumul de factori stresori favorizând îmbolnăvirea.

Top
Ce influență are situația socială și personală (de cuplu) a unei persoane asupra stării sale psihice?
Dacă ne referim la situația socială impusă de societate, viața în cuplu a existat din cele mai străvechi timpuri și a asigurat perpetuarea specie umane. Desigur că societatea are un impact asupra fiecărui individ în parte ăn funcție de “normalitatea” pe care o impune. În ultimii ani, se remarcă o dorință de a experimenta dragostea romantică constantă și “eternă”. De aceea, ideea de a face parte dintr-un cuplu și de a întemeia o familie tinde să reprezinte încă o dorință pentru cele mai multe persoane. Acum, așteptările partenerilor sunt împlinirea socială, satisfacerea nevoilor afective și atingerea fericirii.
A face parte dintr-un cuplu este o provocare pentru fiecare dintre noi, însă chiar și cei care nu au trecut printr-o experiență de cuplu, cu siguranță au visat sau visează la partenerul ideal. Toate acestea se întâmplă pentru că ideea de cuplu reprezintă însăși ideea de iubire și de împărtășire a acestui sentiment cu persoana iubită.
Încă din copilarie, invățăm să fim iubiți și să iubim. Cel mai minunat lucru care ți se poate întâmpla este fenomenul de a te îndrăgosti. Iubirea e o stare pozitivă și este caracterizată printr-o intensitate mare a trăirilor emoționale și nu presupune muncă și efort. Cine nu și-ar dori acest lucru?

Top
Există o corelație între predispoziția la afecțiuni psihice și absența vieții de cuplu și, în general, a vieții sociale?
Singurătatea reprezintă o stare, un sentiment, o atitudine, o trăire interioară. Sentimentul de singuratate este asimilat cu o stare neplacută și pe lungă durată poate afecta starea de sănătate fizică și psihică. Lipsa unei relații apropiate sau semnificative poate determina o stare de nefericire. Însă există și studii care arată că și persoanele singure pot fi fericite. Nu toată lumea se simte cel mai bine în poziția de "jumătate sufletească" a partenerului de cuplu.
O persoană singură experimentează singuratatea ca stare, apoi ca trăire, până când poate să experimenteze singuratatea ca sentiment, fiind posibilă experimentarea ulterioară a singuratății ca atitudine. Însă sentimentul de singuratate poate fi trăit uneori chiar daca ești într-o relație sau când te afli într-un cerc de prieteni.
Afecțiunile psihice nu sunt cauzate de singuratate, însă singuratatea poate cauza exacerbarea emoțiilor unei afecțiuni psihice. Viața de cuplu poate influenta manifestarea trăirilor din anumite afecțiuni psihice în concordanță cu suportul acordat, implicând factorul pozitiv sau negativ prin prezența sau absența ei. Nu există suficiente studii clarificatoare care să ne indice o corelație între afecțiunile psihice și absența vieții de cuplu și nici între incidența acestor afecțiuni și absența vieții de cuplu.

Top